Vår historia börjar med Umeå pride. Anna, vår trummis, var projektledare för pride 2017 – där Liv var funktionär med mycket tid att hjälpa till. Efter pridehelgen var över fikade de och insåg att de båda ville starta band!

Efter några månader av pratande och skrivande sökte de fler musiker till gruppen och hittade Anton via en facebookgrupp för musiker i Umeå. Anton hoppade på med sin gitarr sommaren 2018.

Även pride 2018 var Liv pridefunktionär, vilket även Orm var! Liv hade dessutom en idé om en workshop för att skriva queera kärlekssånger och det blev ett arrangemang under pride. När Liv nervöst väntade i källaren där workshopen skulle äga rum visade det sig att Orm var den enda som dök upp. Istället för att se det som ett misslyckande testsjöng de “Unbreak my heart” tillsammans och Liv frågade om Orm ville testspela med bandet, som fortfarande inte hade något ordentligt namn.

Orm svarade ja, och kom till bandets nästa rep och det gick så bra att de hann boka in nästa rep med Orm innan de ens hade frågat om den ville vara med. Tack och lov svarade den JA!

Under våren 2019 fanns det några låtar som var tillräckligt klara och det var dags att spela in de två första låtarna som skulle släppas. I ABFs studio spelades “Varför skulle du inte va rädd för mig” och “Nu” in.

Samma vår var också bandets första livespelning. Inför detta behövdes ju ett namn och efter en del funderande fick det bli SAMTAL. Orsaken är lite oklar, men det är ett bra namn för ett band som vill påverka och väcka tankar om samhället.

1 juli 2019 släpptes singeln på olika streamingplattformar, vilket firades med en releasefest några dagar innan.

Ungefär samtidigt formades låten “Sömmar” – ett prideanthem som passade för bandets historia, medlemmar och politik, och kanske också för Ume pride 2019! Vi kontaktade dem och de var tack och lov intresserade.

Inför detta insåg medlemmarna att det behövdes lite mer sväng i bandet – SAMTAL behövde en basist! Efter framgången med att hitta Anton gick de samma väg igen och fick tag i Malin i samma facebookgrupp.

Så i september 2019 fortsatte SAMTALs prideäventyr med en spelning inför 2000 prideparaddeltagare – och dagarna efter en spelning i SR Västerbottens program P4 live.

Under vintern 2019 håller SAMTAL på att spela in några fler av sina låtar som förhoppningsvis släpps under våren 2020. SAMTALs berättelse fortsätter!

Medlemmar

  • Anna Valverius – Trummor
  • Anton Palo-Fredriksson – Gitarr
  • Orm Anna Routimaa – Sång
  • Liv Oscarsson – Piano och Sång

Diskografi

Singlar & EP

  • Spruckna Sömmar – 2020
  • Varför skulle du inte va rädd för mig? Nu – 2019

Bilder

Youtube

Spotify

Lokala musiknyheter