Grande Luxe, som är baserat i universitetsstaden Umeå i norra Sverige, har just släppt sitt debutalbum, Time Measured In Bitter Chapters. En samling låtar som visar hur en hjärtlig glöd kan orsaka mer effekt än stora explosioner. Deras musik är majestätisk, vacker. Och alltid rörande. Det skriker inte för att få uppmärksamhet.

Tekniskt sett är det lättare idag än någonsin att spela in ett album. Kanske till och med för lätt. Många band nöjer sig med medelmåttlighet. Grande Luxe gör inte det. Låtarna som finns på deras första album har genomgått flera inkarnationer. Gruppen har provat många olika arrangemang och produktionstyper för att se till att de skapar ett album som kommer att hålla.

Storbandskemi består ofta av medlemmar som har samma vision, men olika typer av talanger. Grande Luxe består av en kombination av naturlig talang, skicklighet och erfarenhet.

Bandets ”grova diamant” är utan tvekan bandets huvudsångare, Anders Lidgren. Han är en riktig renässansman. Han är certifierad flygingenjör, har en magisterexamen i biomedicin och en PH-grad i cancerforskning. Just nu arbetar han som läkare. Det faktum att han saknar utbildning inom musikområdet bidrar antagligen till bandets magi. Anders ord, melodier och vibratofria sång har en närvaro som rör människor. Han gör vad han känner och bryter antagligen några regler i processen. Detta är något som de andra medlemmarna i bandet värdesätter högt. Faktum är att Anders inte ens satt sin fot i en inspelningsstudio innan han träffade gitarrist Mattias Eklund.

Mattis Eklund är en nyanserad gitarrist, en driven producent och en av grundarna av det internationellt framgångsrika företaget Toontrack, som har revolutionerat inspelningsbranschen med sina trumprogram.

Basisten Per Lönnberg har tidigare haft en karriär som dansare. Per är en charmig festkille. En folkperson och ett socialt geni, vars ledande närvaro kan höras i hans säkra, men uppfinningsrika spel.

Den nya trummisen, Mikael Emsing är ett geni när det gäller alla rytmiska saker, han är sedan länge vän med Mattias och har spelat med allt från Morgan Ågren, Mats Öberg till Lisa Miskovsky, han spelade till och med trummor med Lisa när dom öppnade för Sting för några år tillbaka.

Medlemmarna i Grande Luxe träffades först 2007. Vissa av dem var redan vänner, andra kände till varandra genom skolan, flickvänner eller syskon.
Ljuden de gjorde när de började var ganska konstiga. Mattias och Lars hade jazzrötter, medan de andra kom från metalscenen. Det lät ”intressant”, men inte nödvändigtvis bra. Men snart började de närma sig målet.
– Redan från början hade vi en vision om att vi skulle spela melankolisk popmusik, säger Mattias.


Mattias är mannen bakom det mesta av produktionen, men alla färgar och formar ackordsekvenser, spår, arrangemang och det övergripande ljudet, varför bandet kollektivt krediteras för att skriva musiken.
– Ibland tvekar du lite innan du föreslår en förändring, eftersom Mattias har spenderat så mycket tid på den första demoproduktionen, säger Anders. Men du behöver aldrig oroa dig. Han får det omedelbart, och det är ingen prestige involverad. Dessutom är han så otroligt snabb med utrustningen att han inte har några problem att riva ner något som låter bra.
Ibland har vår amerikanska producent Allen Morgan (som har arbetat med artister som Nine Inch Nails, Taylor Swift, Reba McEntire och Jack Ingram) gjort om hela saken igen.
Detta hände med den representativa albumöppnaren Broken, en av de tre låtarna Morgan producerade. Albumet mixades av Mattias tillsammans med den högt respekterade och Grammy-nominerade, mixande ingenjören Niklas Flyckt (som har arbetat med artister som Britney Spears och den svenska stjärnan Robyn, samt flera berömda band, men visade stor förståelse för Grande Luxes musikaliska vision ).

Anders skrev de flesta av melodierna och alla texterna, orden var hjärtligt troll mot det mörker vi alla bär på någonstans inuti oss. Några av oss mer än andra.
– Jag har genomgått några mörka perioder i mitt liv, och jag vill vara ärlig i mina uttryck, förklarar han. Det handlar inte bara om mig, men mycket av det är det. Ibland är vänner och familj verkligen oroliga efter att ha lyssnat på texterna. För mig bekräftar detta bara orden. Jag vill dock inte förklara för mycket.
Ibland kommer Anders med en vokalrad eller en fras klockan 2.30 på morgonen, lyfter på telefonen och ringer Mattias för att säga ”Jag har det!”. Mattias är aldrig irriterad. Han blir bara upphetsad. Det säger något.

Grande Luxe har fått beröm för sina liveuppträdanden, som hittills mestadels har skett i norra Sverige.

Medlemmar

  • Mikael Emsing – Trummor
  • Per Lönnberg – Bas
  • Anders Lidgren – Sång
  • Mattias Eklund – Gitarr

Diskografi

Album

  • 2015 – Time Measured In Bitter Chapters

Singel

  • 2013 – Rain (feat. Devin Townsend)

Artiklar

https://www.folkbladet.nu/2011-08-18/grande-luxe-stravar-alltid-efter-aktheten

Bilder

Youtube

Spotify

Lokala musiknyheter